بیان وظیفه و آداب ذکر امام زمان (عج) در حالات شخصی انسان (4)

وجه دوم : حالات شخصی انسان
(متن مقاله در ادامه مطلب)
هنگام سرور و نعمت
در حال سرور و نعمت باید به یاد داشته باشد که این نعمت مانند دیگر نعمت های الهی به برکت وجود آن حضرت به او رسیده و به واسطه ایشان از آن برخوردار گشته است . خداوند در سوره اعراف آیه 96 فرموده است :
« ولو انّ اهل القری آمنوا و اتّقوا لفتحنا علیهم برکات من السماء والارض » .
یعنی برای باز شدن در های رحمت و نزول برکات آسمان و زمین وجود ایمان و تقوا شرط لازم است .
و حقیقت ایمان و تقوا قائم به پنج رکن است :
1 . حقیقت معرفت به توحید الهی .
2 . حقیقت محبت خالصانه قلبی .
3 . عمل به وظیفه عبودیت .
4 . طهارت ظاهری و باطنی از پلیدی گناه .
5 . شکر گزاری به گونه ای که در خور عظمت نعمت و شایسته آن باشد .
و مسلّم است که همه جهان به صورت کامل به وجود امام قائم (عج) تحقق پیدا می کند ، و لذا نعمت های الهی به خاطر او است که بر بندگان سرازیر می شود . بنابراین هر کس هر مرتبه ای از کمالات را که در قلب و روح خود مشاهده کند و از هر نعمتی که بر خوردار گشته باید به یاد داشته باشد که آن را خداوند به واسطه وجود مبارک امام زمان (عج) به او مرحمت فرموده است .
آداب ذکر قلبی امام زمان (عج) در حال سرور و نعمت
آداب این نوع ذکر قلبی چند امر است :
1 . در هنگام بهره مند شدن از نعمت و لذت بردن از آن ، توجه قلبی داشته باشد که این نعمت به برکت وجود امام زمان (عج) است و به زبان اعتراف نماید به این که او ولیّ نعمت است ، چنانچه در روایتی وارد شده است که امام صادق (ع) در هنگام گسترده شدن سفره و حاضر کردن طعام فرمودند : « اللهم هذا منک و من رسولک »
و برای ما شایسته است که بگوئیم : « اللهم هذا منک و من رسولک و من حبیبک ابی عبدالله و من ولیک القائم (ع) » .
2 . نعمت را از راهی که مورد رضای آن حضرت باشد بدست آورد و در راهی که باعث خشنودی آن بزرگوار گردد مصرف کند ، مخصوصا در حلال بودن آن دقت لازم را به عمل آورد .
3 . مقداری از آن نعمت را در راه دوستی و موالات و احیاء امر آن حضرت انفاق کند ، و مخصوصا حقوق واجبی که بر عهده او است مانند خمس و غیر آن را حتما بپردازد .
4 . در حال وسعت و ثروت سعی کند از لذت های دنیا کمتر بهره برد و به عیش و نوش و خوشگذرانی نپردازد ، زیرا امام صادق (ع) به ابوالصباح کنانی فرمود : خداوند بهره مؤمن را از لذائذ دنیوی در دولت حقّه قرار داده .
5 . در هر نعمت و عافیت و رفاهی مصیبت مظلومیت امام حسین (ع) را به یاد آورد ، و توجه داشته باشد که آن حضرت با تحمل سختی ها و مصیبت ها وسیله رسیدن این نعمت به ما گردیده است ، و حق او را که ولیّ نعمت است به شکلی که گفته می شود اداء نماید :
الف . چون از آن حضرت یاد کند بر او سلام و درود فرستد ،
ب . بر قاتلین و ظالمین ایشان لعن و نفرین کند ،
ج . بر مظلومیت او گریه کند .
د . لااقل در هر شبانه روز یک مرتبه با زیارتی هر چند مختصر ، به او توجه نماید .
ه . به مقداری که برایش ممکن است از مال و ثروت خود در راه آن حضرت و اور مربوط به ایشان مصرف نماید ، اگر آن مال به مقدار تشرف به حرم مطهّر او است هزینه سفر کند ، وگرنه در اقامه عزای آن امام مظلوم استفاده نماید .
فوائد این قسم ذکر قلبی
این قسم ذکر قلبی ، با آدابی که بیان گردید چند فائده دارد :
فائده اول :
آن که هر گاه انسان هنگام رسیدن نعمت و بهره مند شدن از آن به یاد آورد که این نعمت بر اثر توحید و تقوای آن حضرت و محبت او با خداوند تبارک و تعالی و از برکت عبادت ها و تهجّد ها و راز و نیاز های نیمه شب ایشان ، و ثمره پاکی و طهارت او است قهرا دو امر بر آن مترتب می شود :
اول آن که به ارزش تقوا پی می برد و باعث اشتیاق او به تحصیل تقوا می گردد و با این اشتیاق سختی های راه برایش آسان می گردد .
امر دوم این که هر گاه انسان در هنگام استفاده کردن از نعمت و بهده مند شدن از آن به یاد آورد که این نعمت و لذت از برکات آن حضرت و از آثار وجود او است ، این تذکر باعث ازدیاد محبت او به ایشان می گردد و در او حالت فروتنی و تواضع و قدردانی نسبت به امامش ایجاد می کند .
فائده دوم :
آن که در این تذکر با آدابی که ذکر شد شکر واقعی نعمت های الهی تحقق یافته و مصداق این آیه شریفه می گردد که فرموده : « لئن شکرتم لازیدنّکم » ؛ اگر شکر گزارید حتما نعمت های خود را برای شما زیاد می کنم .
فائده سوم :
آن که در بعضی از آدابی که ذکر شد نصرت و یاری آن حضرت حاصل می شود ، و چون نصرت امام زمان (عج) در حقیقت نصرت خداوند است مصداق این آیه شریفه می گردد که فرموده است : « ان تنصروا الله ینصرکم » ؛ آگر خدا را یاری نمائید او نیز شما را یاری می کند .
فائده چهارم :
آن که با رعایت این آداب ، احسان به امام زمان (عج) حاصل می شود و در نتیجه مورد لطف آن حضرت قرار می گیرید ، که خداوند تبارک و تعالی فرموده است : « هل جزاء الاحسان الّا الاحسان » ؛ آیا پاداش نیکی و احسان جز نیکی و احسان است .
فائده پنجم :
آن که اگر از دنیا رود در رجعت زنده می شود و باز می گردد تا از نعمت های ظاهری و باطنی دوران ظهور که همچون نعمت های بهشت است به طور کامل بهره مند گردد .
- ۹۱/۰۹/۲۹